marți, 27 decembrie 2016

DIETA HIPOCALORICĂ

Un susținător înfocat al dietei hipocalorice este doctorul rus Galina Schatalova (de fapt, este femeie). De-a lungul preocupărilor sale științifice, medicul a făcut cercetări privind efectele hranei hipocalorice. 
Aceasta a experimentat pe un lot de oameni acest tip de hrană. În cadrul unui maraton, pe o distanță de 500 de km, subiecții au avut la dispoziție ,,o hrană cu un conţinut de numai 800 pâna la 1200 de calorii pe zi. Hrana consta din fructe uscate, legume, salate şi diferite plante verzi, lipii de secară, fasole fiartă, nuci şi miere şi deşi temperaturile în deşert erau foarte ridicate pe timpul zilei, se consuma numai 1 litru de apă”. Care a fost rezultatul acestui maraton? ,,Membrii grupei de control ajunseseră la finalul expediţiei epuizaţi şi pierduseră greutate corporală, în ciuda hranei foarte consistente pe care o primiseră, iar membrii grupei Schatalova erau foarte vioi si bine dispuşi, activi şi nu pierduseră deloc greutate corporală.” Omul de știință susține ,,că durata medie de viaţă a omului ar fi de minim 120 de ani (la toate animalele exista un raport între perioada  de ajungere la maturitate şi durata medie de viaţă de 1/7 până la 1/17), iar faptul că în realitate oamenii trăiesc mult mai puţin, în medie doar 60-70 de ani, se datorează ignorării legilor naturii”. 
De altfel, chiar doctorul rus a depășit nouă decenii de viață, fiind într-o formă remarcabilă, chiar și la o vârstă așa de înaintată.
,,Regimul alimentar recomandat şi practicat de doamna Schatalova este adaptat la anotimpuri şi conţine alimente cât mai naturale şi cât mai puţin prelucrate termic şi mecanic, recomandă renunţarea totală la carne, la produsele lactate,  la prăjeli, chiar şi la pâine (deoarece temperaturile de coacere sunt prea mari), pâinea fiind înlocuită cu terciuri de cereale şi seminţe, mai ales iarna. Vara se pune accentul pe legumele şi fructele proaspete de sezon, primavara pe buruienile proaspăt rasărite, se consumă numai uleiuri  nerafinate presate la rece, se usucă din bogăţia verii fructe şi legume pentru iarnă,  se recomandă să nu se depăşească în nici un caz la gătit temperatura de 100°C. Nu se consuma nici cafea, nici alcool, nici sare, se renunţă în totalitate la alimentele produse industrial şi la legumele şi fructele stropite cu îngraşăminte chimice.”
Amănunte despre omul de știință rus puteți citi din mai multe surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu